Grondzeiler wordt mooiste wiek van de molen

Grondzeiler wordt mooiste wiek van de molen

Een grondzeiler is een molen waarvan de wieken tot laag bij de grond komen, maar het is ook een tien verdiepingen tellende flat in Amsterdam-Noord met daarin huurwoningen van woningcorporatie Eigen Haard.

 

Begin maart zijn we gestart met het aanpakken van de complete buitenpel van deze flat. Met een team van zeven man sausen we de plafonds en de consoles, schilderen we de houten kozijnen, ramen en deuren, vervangen we de hemelwaterafvoeren en de doorvoerputjes en coaten we de balkon- en galerijvloeren.

 

Het betonwerk is het meest bewerkelijk, omdat er voor het coaten meerdere lagen nodig zijn, maar ook omdat er het nodige slijp- en reparatiewerk aan gedaan moet worden.

 

Zo moeten bijvoorbeeld de dilatatievoegen, tussen de betonsegmenten vervangen worden. Zo’n voeg is belangrijk, want een betonplaat kan wel 1-2 cm. uitzetten of krimpen bij warm of koud weer. De dilatatievoegen moeten goed gekit zijn, zodat er geen water in kan blijven staan. Beton is een cruciaal onderdeel van de constructie, daarom zien onze experts erop toe dat reparaties en onderhoud op de juiste manier plaatsvinden. Straks is het weer als nieuw.

 

We stellen de bewoners met brieven tijdig op de hoogte als we beginnen met het reinigen met de hoge drukspuit, als we vloeren gaan slijpen, of als hun balkon aan de beurt is om opgeknapt te worden en leeg moet zijn. Zo kunnen zij hun eigen agenda erop aanpassen en worden ze er niet door verrast.

 

Wist u trouwens dat de flatgebouwen in de Molenwijk, er vanuit de lucht bekeken uitzien als de wieken van een molen? Deze ‘wiek’ ziet er half juni/juli in ieder geval weer picobello uit! Fris geschilderd, het beton weer als nieuw en met een goede doorloop van het regenwater.