Een lagere fysieke belasting en prettiger boven je macht kunnen werken?

Een lagere fysieke belasting en prettiger boven je macht kunnen werken?

Onze interesse is gewekt!

Begin dit jaar waren we in gesprek met Patrick Fransen van Hilti, toen de ontwikkeling van een Exoskelet ter sprake kwam. Ferry Kriek, hoofd technische dienst: “Ik had direct belangstelling voor wat het kan betekenen voor onze vakmensen in de bouw. Na afstemming met onze directeur Jan-Willem Roos, die ook positief was, nodigde ik Patrick daarom uit om het Exoskelet te komen demonstreren zodra hij zover was.”

We testen het harnas kort in onze timmerfabriek en op een groot betononderhoudsproject. Onze betonreparateurs doen veel zwaar werk met hak en slijpmachines, vaak ook boven het hoofd. De eerste indruk was goed en binnenkort krijgen zij het Exoskelet een week lang te leen.

Ferry: “Je draagt het Exoskelet als een klimharnas en maakt het vast aan je bovenarmen. Zodra je de armen in een hoek van negentig graden omhoog brengt, ondersteunt het je ellebogen. Net alsof je ergens op leunt. Hoe meer kracht je zet met je handen, hoe meer tegendruk en ondersteuning het harnas geeft.

Er zullen vast ook nadelen aan het werken met het skelet kleven, maar ik verwacht dat die niet zwaarder wegen dan de verlichting van de fysieke belasting en daarmee de duurzame inzetbaarheid van onze vakmensen.”