De flexibiliteit van Etro voor circulair bouwen

De flexibiliteit van Etro voor circulair bouwen

Het oude kantoorgebouw van woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam is onder de naam Starters Up! herontwikkeld voor een nieuwe bestemming. Het is een woongemeenschap geworden voor huurders met een achterstand die bestaat uit 32 kleine appartementen en een gemeenschappelijke woonkamer met keuken. Het idee achter het concept is dat samenwonen de samenredzaamheid bevordert.

Samen met Etro Vastgoedzorg is het plan van Eigen Haard verder uitgewerkt. Etro is voor dit project gekozen vanwege zijn ervaring met circulair bouwen. Er is gekeken in hoeverre de bestaande indeling kon worden gehandhaafd en hoe zoveel mogelijk onderdelen en materialen opnieuw gebruikt konden worden. Zo zijn 110 zonnepanelen van een wooncomplex in Amstelveen verhuisd naar Starters Up! en staat het meubilair uit het oude kantoor nu in de gemeenschappelijke ruimte.

‘Circulair bouwen vergt een specifieke instelling’, zegt projectleider Peter Visser van Eigen Haard in een artikel in Renda, het blad van het kennisnetwerk voor professionals in de sociale woningbouw, ‘Flexibiliteit is erg belangrijk is. Je weet van tevoren niet precies welke materialen hergebruikt kunnen worden en welke werkzaamheden hierbij komen kijken. We zijn blij met hoe Etro dit samen met zijn co-makers heeft opgepakt. Etro is erg praktisch te werk gegaan en heeft installatietechnisch en bouwkundig gekeken naar wat er mogelijk was binnen het beperkte budget. Bij problemen keken ze meteen naar de meest effectieve oplossing.’